FEI KNHS NRHA NQHA

ariat-logo horseware-logo   aws logosliderrommelse-logo vandervelden logo   PJ van den Hoogen professionalschoice lamicell  allspan nooijen-logo

Reining vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en is eigenlijk het beste aan te duiden als Westerndressuur.

De te verrijden en vast omschreven proef bestaat uit specifieke manoeuvres die ook in het reguliere ranchwerk zijn terug te vinden. Er bestaan 10 verschillende proeven, ook wel patterns genoemd. Alle NRHA patterns zijn opgesplitst in 7 of 8 verschillende manoeuvre groepen. De op een wedstrijd te verrijden patterns zijn vooraf bekendgemaakt.

De manoeuvres die gevraagd worden van een reiner zijn als volgt:

Walk-in


De walk-in brengt het paard van het hek naar het midden van de arena om zijn proef te starten. Het paard moet er relaxt en vol vertrouwen uit zien. Iedere actie die een blijk van intimidatie zou opwekken, inclusief het starten en stoppen of checken is een fout die gemarkeerd zal worden naar mate van strengheid in de eerste manoeuvre score.

Stops


Stops zijn het langzamer doen gaan van een paard vanuit een galop naar een stoppositie door de achterbenenen onder het paard te brengen in een glijpositie vanuit de achterbenen. Het paard moet zijn stop beginnen met het buigen van de rug, het verder onderbrengen van de achterbenen onder het lichaam terwijl de voorwaartse gang, het grondcontact en ritme wordt gehandhaafd met de voorbenen.

Tijdens de stop, moet het paard doorgaan in een rechte lijn waarbij grondcontact wordt behouden met de achterbenen.

Spins


Spins zijn een serie van 360 graden draaien, uitgevoerd vanuit een stilstaand (binnen) achterbeen. Stuwkracht voor de spin wordt aangevuld door het buitenachterbeen en de voorbenen, tijdens de spin moet er contact met de grond gemaakt worden met een voorbeen.

De locatie van de achterhand wordt bepaald bij de start van de spin en dient tijdens de spin te worden gehandhaafd. Het is behulpzaam voor een jury om naar een paard te kijken dat op dezelfde plaats verblijft, liever dan het kijken naar het stilstaande binnenbeen. Dit staat een makkelijkere focus toe op andere elementen van de spin (bijvoorbeeld ritme, houding, soepelheid, finesse en snelheid).

Rollbacks


Rollbacks zijn 180 graden wendingen vanuit een voorwaartse beweging, voltooid naar een stop, omkerende (draaiende) de schouders terug over de hakken naar de omgekeerde richting en vertrekkende in een galop, als 1 voortvloeiende beweging.

Het NRHA handboek noemt geen wachtmoment, echter een kleine pauze om de voeten of de balans her te winnen zou niet moeten worden gezien als een wachtmoment. Het paard mag niet naar voren stappen of achteruit mogen gaan voorafgaand aan een rollback.

Circels


Cirkels zijn een manoeuvre in galop aangeduid in grootte en snelheid, die controle, de wil om gestuurd te worden en moeilijkheidsgraad in snelheid en sneldheidswisselingen vertegenwoordigen. Cirkels moeten ten alle tijden gereden worden in een geografisch gebied van de arena, gespecificeerd zoals de proefbeschrijving en moeten een middelpunt hebben.

Er moet een duidelijk bepaald snelheidsverschil zijn in de snelheid en maat van een kleine, langzame cirkel en ene grote snelle cirkel; tevens zou de grootte en snelheid van een kleine, langzame linkse cirkel gelijk moeten zijn aan de grootte en snelheid van een kleine langzame, rechtse cirkel; de snelheid en grootte van de grote, snelle, rechtse cirkels zou gelijk moeten zijn aan de grote, linkse cirkels.

Backup Achterwaards


Backup Achterwaarts is een manoeuvre die het paard vraagt te bewegen in tegengestelde richting in een rechte lijn, in een bepaalde afstand; ten minste 3 meter

Hesitate


Stilstaan is het demonstreren van het paard zijn bekwaamheid om op een relaxte manier stil te staan op een aangewezen punt in de proef. In een stilstand, wordt het paard gevraagd bewegingsloos en relaxt te blijven. Alle NRHA proeven vragen een stilstand aan het einde van de proef om de jury te laten zien dat de proef voltooid is.

Lead Changes


Een galopchangement is het wisselen van galop. Het changement moet uitgevoerd worden zonder snelheidswisseling of een drafpas. Tevens zou deze uitgevoerd moeten worden op een geografisch punt precies zoals in de proef beschreven. De wisseling van de voor- en achterbenen moet tegelijk plaatsvinden om een penaltypunt te voorkomen.

Run Downs and Run-Arounds


Downs en runs door het midden van de arena, evenals runs langs de zijden en de einden van de arena zouden controle en geleidelijke toename van snelheid naar de stop moeten demonstreren.

Neck-reining

Bij reining is er sprake van sturen door middel van korte teugelaanleuning tegen de hals (neck-reining) en daarna weer ruimte geven van de teugel.

Koele paarden en een enthousiast publiek

Doel van een reiningproef is de oefeningen zo vloeiend mogelijk uit te voeren waarbij het paard “willingly guided”is. Dit betekent dat het er uit moet zien alsof het paard de proef bijna vanzelf loopt, met minimale aanwijzingen van de ruiter. Daarnaast wordt men beoordeeld op souplesse en snelheid.

Van reiningpaarden wordt verwacht dat zij een koel karakter hebben en niet snel van de wijs worden gebracht. Dit betekent dat het tijdens een wedstrijd op prijs wordt gesteld als het publiek haar enthousiasme betuigt door te klappen of anderszins aan te moedigen.

Organisaties

Nederland 

KNHS  Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

DRE  Dutch Reining Events

NQHA  Nederlandse Quarter Horse Associatie

DRHA  Dutch Reining Horse Association
    

USA

NRHA  National Reining Horse Association

AQHA  American Quarter Horse Association
      

Internationaal        

FEI  Fédération Equestre Internationale


     

Rieky Young over reining

Reining impressie

Reining met Anky van Grunsven

Equitana Reining Cup 2013

KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

FEI Fédération Equestre Internationale

NQHA Nederlandse Quarter Horse Associatie

NRHA National Reining Horse Association

 

HOME Dutch Reining Events

EVENEMENTEN inschrijfformulieren & uitslagen

SPONSORS van reining evenementen

REINING info & trainers

 

 

LOCATIE & ROUTE NK REINING 2015

DE MOLENHEIDE

De Heikampen 7
5482 ZR  Schijndel

The Netherlands

CONTACT DUTCH REINING EVENTS

Heuvel 15
5476 KG Vorstenbosch

M 0650204701T 0413352961

info@dutchreiningevents.nl

   

   

© All Rights Reserved - Dutch Reining Events